Franciaország

A legnagyobb kiterjedésű európai ország, amely a térképen hatszög alakban rajzolódik ki, mintegy 60 millió lakossal rendelkezik. Partjait négy tenger mossa és hosszú évszázadok óta nagyon keresett helynek számít. Nyolc országgal határos:ezek Belgium, Luxemburg, Németország, Svájc, Olaszország, Monaco, Andorra és Spanyolország. Első ránézésre feltűnik a felszín tagoltsága, amely nyugatról keletre emelkedik, és nemcsak a tengerparti pihenést teszi lehetővé, hanem télen a síelést is az ország magasabb hegységeiben – a Pireneusokban és az Alpokban.

Az északon található Párizsi-medence szívében fekszik Európa legérdekesebb városainak egyike – Párizs, a bohém művészek városa, a kultúra, gazdaság és közélet központja. Nem kétség, hogy itt találjuk meg nemcsak Franciaország, de Európa legérdekesebb kulturális örökségeit is. Érdemes megtekinteni a Louvre múzeumot, az Eiffel-tornyot, a Montmartre művésznegyedet és sok minden mást. A Loire mentén fekvő fényűző kastélyokban az egykori uralkodók életvitelét csodálhatjuk meg. Franciaországot nemcsak építészete miatt keresik fel olyan sokan. A bor kedvelői is nagyra értékelik a burgundiai borospincéket Bordeaux környékén, a kalandorokat pedig a Francia – középhegységben található szakadékok csábítják. A napfény szerelmesei az ország déli részén, az Azúr-tenger partján luxuskörülmények között pihenhetnek. Ne feledkezzünk meg Bretagne és Normandia partjairól sem. Főleg a gyermekek értékelik nagyra a Marny folyó völgyében fekvő Disneylandet, amely Európa első ilyen szórakoztató jellegű parkja volt. Franciaország szíveként a délnyugati területen, a Loire-tól Pireneusokig húzódó területet tartják számon,ahol Toulosse és Montpellier városok fekszenek. A terület már régóta lakott, erről számos barlangrajz és sírhely is tanúskodik.


Időjárás

Franciaországra egyaránt jellemző az óceáni és a mediterrán éghajlat, de az ország belsejére a kontinentális, a hegyekre, elsősorban az Alpokra a magashegységi időjárás a jellemző. Így az ugyanabban az időszakban az országba érkezők eltérő időjárásokkal találkozhatnak. Az október folyamán ideutazóknak az Alpok területén 6-7°C-ban, míg a Korzikára érkezőknek 16°C-ban van részük. A Földközi-tenger partvidékén nyáron akár 30°C is lehet, a tengervíz pedig 23-25°C-ra is felmelegszik.


Mikor menjünk?

Motoros túrára szempontjából a tengerparton szinte egész évben, de áprilistól november elejéig biztosan lehet számítani a kellemes időre. A hegyvidéken viszont csak júniustól  szeptemberig tartó időszakban.


Úthálózat

Franciaosrszág úthálózata nagyon fejlett. Kifejezetten jó minőségű az úthálózata így a motorosok körében igen népszerű uticél. Még a harmadrangú utakon sem ér bennünket meglepetés!


Franciaországot érintő túrák:

There are no recent posts with featured images.
Főváros: Párizs
Hivatalos nyelv: Francia
Pénzenem: Euró
Éghajlat: Óceáni és mediterrán
Időzóna:Közép-európai idő (GMT +1)
Vízum, úti okmányok: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 Hz