Olaszország

Szlovénia az Alpok délkeleti lábánál elterülő Közép-európai ország az Adriai-tenger partján, szomszédjai Olaszország, Magyarország, Horvátország és Ausztria. Összeköttetés a négy nagy európai egység, az Alpok, a Dinári-hegység, a Pannon-alföld és a Mediterrán-térség között. Két nagy folyója van, a Dráva és a Száva, aminek itt van a forrása.

Olaszország a temperamentumos olaszok földje. Az országot övező tenger felől kellemes szellő fúj. A partszakasz mintegy 1300 km-es övezetben húzódik észak-déli irányban, sok lehetőséget kínálva a kirándulásra és a történelmi műemlékek felkeresésére. Az ország határai csizma alakban rajzolódnak ki, mintha azt jeleznének, hogy Olaszország volt a támasza az európai civilizációk fejlődésének. A monumentalitás lenyűgöző, akár az olasz Dolomitokban, akár az Alpokban (amely természetes határt alkot Franciaország, Svájc, Szlovénia és Ausztria között), vagy az Appenini – hegységben járva, amelyről a félsziget elnevezése is származik.Említésre méltó város Róma, a reneszánsz Florencia, a romantikus Velence, vagy a Vezúv lábánál fekvő Nápoly. Relaxációhoz alkalmas helynek ígérkezik Bibione és Rimini. A Gargano-félszigeten nyugalmat és vad partszakaszokat találunk. Ne feledkezzünk meg Szardíniáról sem, melynek partjait azúrkék tenger határolja.


Időjárás

Igazi mediterrán éghajlatot csak délen találunk: a nyár igen meleg és száraz, a tél enyhe, a csapadék rendszertelen, hó csak ritkán hull. Az Alpok vidéke télen-nyáron alacsony hőmérsékletű, bőséges a csapadék. Az Appeninnek belső, magasabb vidékeinek éghajlata jellemzően hegyvidéki, nagyon hideg a tél. A Pó-síkságon száraz kontinentális idő uralkodik, a tél hideg és ködös, a nyár fullasztóan meleg, a csapadék eloszlása egyenletes. Az Adria partján közepes csapadék, erős ÉK-i szél jellemző. A Ligur- és Tirrén-tenger partján enyhe az éghajlat a hegyek miatt.


Mikor menjünk?

Szicília és Szardínia szigetére már kora tavasszal és még késő ősszel is nyugodtan mehetünk motorozni, hiszen igen kellemes időjárással fogunk találkozni, viszont nyáron ezeken a területeken igen nagy a forróság. Ilyenkor érdemesebb az északi régiókba, pl. a Dolomitokba vagy az Appenninekbe szervezni a túránkat. Egyébként motorozás szempontjából áprilistól október végéig lehet olyan régiót találni ahol kellemes időjárás fogad.


Úthálózat

Olaszország fejlett úthálózattal rendelkezik. A főutak nagyon jó minőségűek és karbantartottak, viszont egyes részein igen nagy rajtuk a forgalom. A mellékutak állapota változó, és némely régiókban (főleg a déli) elhanyagoltak, itt érhetnek bennünket meglepetések.


Olaszországot érintő túrák:

There are no recent posts with featured images.
Főváros: Róma
Hivatalos nyelv: Olasz
Pénzenem: Euró
Éghajlat: Mediterrán
Időzóna:Közép-európai idő (GMT +1)
Vízum, úti okmányok: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 Hz