Szlovénia

Szlovénia az Alpok délkeleti lábánál elterülő Közép-európai ország az Adriai-tenger partján, szomszédjai Olaszország, Magyarország, Horvátország és Ausztria. Összeköttetés a négy nagy európai egység, az Alpok, a Dinári-hegység, a Pannon-alföld és a Mediterrán-térség között. Két nagy folyója van, a Dráva és a Száva, aminek itt van a forrása.

A volt Jugoszlávia egykori, az Európai Unió jelenlegi tagja. Sok érintetlen hegyvidékkel és erdővel rendelkezik, ezért Európa zöld szívének is szokták nevezni. Több síparadicsoma is van, a leghíresebbek közülük Bled, Bovec, Bohinj, Maribor-Pohorje, Kranjska Gora és Krvavec. A parti területeken citrusféléket termesztenek, de jellemzőek az országra a különleges bokor-, fa- és virágfélék, ill. a karsztvegetációk és az orchideák.

A turistákat Szlovéniába az öreg városrészek, festői hegyi falvak, a dombokon fekvő kastélyok és templomok vonzák ide. Az említettek a szlovén kultúrális örökség részei. Megemlíthetők a tipikus és sokféle széna szárítók, melyek Szlovénia egész területén, sőt Ausztria és Olaszország határán is megtalálhatók, ott ahol szlovénok éltek valaha.

Szlovéniában számos nemzeti park és rezervátum található. A Triglavi Nemzeti Park 84 000 hektár területével az Alpok legnagyobb védett területei közé tartozik. A parkot felügyelő központ Bled városkában, az információs központ Trent városban található. További nemzeti parkjai közül megemlíthető a: Trnavski gozd és Čavna a Vipavai-fennsík felett, a Golte, a Jeruzalemské gorice Ljutomer mellett, Lahinja Črnomlje mellett, Vremščica a Škocijanský – szakadékok felett. A regionális Škocijanský árok nemzeti park az UNESCO világörökség része.


Időjárás

Éghajlata nedves kontinentális, a nyarak melegek és csapadékosak, mennyisége nyugatról-keletre haladva csökken. A hegységek időjárása hegyvidéki, míg a partvidékeken szubmediterrán, de a bukószél miatt a mediterrán klíma kevésbé dominál. A hegyekben a hó általában sokáig megmarad, akár még áprilisban is lehet síelni.


Mikor menjünk?

Motoros túrára legalkalmasabb időpont a május  második felétől egészen szeptember végéig tartó időszak.


Úthálózat

Szlovénia fejlett úthálózattal rendelkezik. A főutak nagyon jó minőségűek és karbantartottak, viszont egyes részein igen nagy rajtuk a forgalom. A mellékutak állapota változó, itt érhetnek bennünket meglepetések.


Szlovéniát érintő túrák:

There are no recent posts with featured images.
Főváros: Ljubljana
Hivatalos nyelv: Szlovén
Pénzenem: Euró
Éghajlat: Mediterrán és nedves kontinentális
Időzóna:Közép-európai idő (GMT +1)
Vízum, úti okmányok: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 Hz