Albánia

Délkelet-Európában, a Balkán-félszigeten fekvő független állam. Partvonalának teljes hossza 362 km. Domborzati szempontból két nagyobb tájegységre osztható: Magas-Albániára, amely kb. 70-120 km-es szélességben található keleten, lánchegységek jellemzik ezt a területet; ezzel szemben Alacsony-Albánia síkságokban gazdag terület az ország középső, illetve északi területein.

Albánia tengerszint feletti magassága eltér az átlagostól: 708 méter. Ez annak tudható be, hogy az ország közel 2/3-a hegység.

Albánia legnagyobb folyói között 10 is szerepel. A két kiemelkedő folyója a Drin és a Seman, de közel 140 kisebb vízfolyás található az ország területén.

Hogy miért izgalmas Albánia, és egyáltalán a Balkán? Kissé megfoghatatlan, de talán a legfontosabb dolgok, amelyek nagyfokú vonzalmat generálhatnak, azok a folyamatos társadalmi-gazdasági változások, a vadregényes szépségű elzárt falvak, a még érintetlen hegyvidéki tájak, a turistáktól mentes tengerpart, a mélyen eredeti emberi megnyilvánulások és még megannyi, a globalizációtól menekülni kívánó helyi kuriózum.


Időjárás

Kontinentális és mediterrán éghajlat jellemző az országra. Előbbi leginkább a belső magashegységek területén található, itt hidegebbek a telek és a nyarak, illetve sok csapadékra számíthatunk. Mediterrán éghajlat az alacsonyabban fekvő tengerpartoknál figyelhető meg, ahol a tél enyhe és csapadékos, nyáron pedig magas a páratartalom.


Mikor menjünk?

Motoros túrára legalkalmasabb időpont a májustól egészen október első feléig tartó időszak. Nyáron a tengerpart menti utakon számítsunk tömegre, az utóbbi időben Albánia tengerpartja igen felkapott célpont lett a turisták körében.


Úthálózat

Albánia úthálózata igen vegyes képet mutat. A tengerpart mentén a főutak jó, még a hegyvidéken sokszor hiányos vagy nagyon rossz minőségű utak várjak az arra járókat. Érdemes felkészülni mindenre, murvás utak és rossz minőségű utakra egyaránt.  Nem véletlen hogy a motoros túrázók főleg túra endurokkal vágnak neki az országnak.


Albániát érintő túrák:

There are no recent posts with featured images.
Főváros: Tirana
Hivatalos nyelv: Albán
Pénzenem: Lek
Éghajlat: Mediterrán és kontinentális
Időzóna:Közép-európai idő (GMT +1)
Vízum, úti okmányok: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 Hz